A nagy elterelő hadművelet

 

 
Két hete végre a Smer is előállt a programjával. Tette ezt valószínűleg azért, mert az eddigi egyedüli témájuk - a menekültek ügye szlovákiai viszonylatban már kifulladt. Míg a migránsok Európa nyugati részének jelentős gondot okoznak, addig Szlovákiában a legkeményebb menekültügyi törvény miatt mindössze néhányan kértek menekültjogi státuszt. Ebben persze szerepet játszik ebben az a tény is, hogy a gazdasági menekültek a jólétet keresve elsősorban a nálunk fejlettebb országokat célozzák meg. 
Mivel Fico eddigi megfélemlítő-fegyvere csütörtököt mondott, kénytelen volt választási - politikai programmal előrukkolni. Bár, amit nyilvánosságra hoztak, csak jóindulattal nevezhető programnak sokkal inkább csak programocska, hiszen valódi program híján megint csak hangzatos ígéretekkel próbálja a maga oldalára állítani az embereket. Persze rajtuk kívül akad más politikai párt is, aki rágalmakkal és hazugságokkal manipulál, hiszen vannak, akik a Hídról azt terjesztik, hogy menekülteket akar behozni az országba. Aki ezt elhiszi, az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, hiszen Szlovákiában nagyon sok embernek nincs munkája - így a gazdasági menekültek számára nem is adódna elégséges lehetőség. A Híd nem csak beszél, hanem tesz is az állapot javításáért, mert a parlamentben mindkét alkalommal a kötelező kvótarendszer ellen szavaztunk. Vagy emlékezhetünk, hogy amikor Komáromban azt beszélték, hogy menekült-tábort telepítenek a város mellé, jómagam azonnal konzultáltam a belügyminiszterrel, és elsőkézből tájékozódtam az ügyről. Ennek köszönhetően tudtam megnyugtató, és hiteles híreket tolmácsolni a komáromi lakosok felé. Ez is bizonyítja, hogy a Híd valósan tenni is hajlandó a probléma megoldásáért - ám nem ijesztgeti feleslegesen az embereket rémhírekkel. 
A tavalyi év második felében, amikor Európában a legnagyobb volt a menekültek áradata, Szlovákiát 35-en kértek menekültjogi státuszt. Ettől a “tömegtől” akart minket Fico megvédeni, 35 emberrel ijesztgeti az ország lakosságát. Sajnos ehhez a hőzöngéshez csatlakoztak más pártok is - elsősorban azok, akiknek értékelhető program híján nagy szükségük van ellenségképre. 
Véleményem szerint inkább a valós problémákról kellene beszélnünk: hogyan lehetne jobb az egészségügyi ellátás, hogyan lehetnének magasabbak a nyugdíjak? Mi lesz iskoláinkkal, pedagógusainkkal? Hogyan tudunk beruházásokat vonzani a régióinkba? Ha ezekre a kérdésekre megtaláljuk a választ, bizony sokkal többet jelentene az emberek számára, mint a jelenlegi rémísztgetés. Az ország lakosainak a szülőföldjén kell méltó életkörülményeket biztosítani - mint ahogyan a menekültek számára is az lenne a legjobb, ha szülőföldjükön lehetne számukra méltó életet teremteni, hogy ne kelljen Európába jönniük. A mostani nemzetközi méretű krízist ugyan meg kell oldani, de azt is tudatosítani kell, hogy számunkra az itthoni kérdések megválaszolása a legfontosabb. Azokra kéne figyelnünk, akik elsősorban a hétköznapok gondjaira keresik a megoldást, és valós programjukkal valódi válaszokat kínálnak a legégetőbb kérdésekre. 
                    
 
&nabp;
 
 
&nabp;