Beszéljünk nyíltan az orvoshiányról

 

 

Már több alkalommal foglalkoztam az orvoshiány égető kérdésével (lásd például a legutóbbi blogbejegyzésemet), hiszen felelőtlen és erkölcstelen hozzáállásnak tartom, ha a demográfiai hullámvölgy miatt kialakult helyzetet egyes politikusok vagy egyéb társadalmi szereplők önös érdeket követve próbálják meg kihasználni. Alig telt el pár nap, s lám: egy konkrét példa segít rávilágítani a helyzet fonákságaira - szerencsére nem a mi régiónkban történt eseményekről van szó, így érzelmek nélkül tudunk a tényekről beszélni.

Történt ugyanis, hogy fenntartója a közelmúltban be szerette volna zárni a svidníki szülészetet. Természetesen azonnal összefogott a régió, a polgármesterek, sokan petícióban követelték a szülészet megmaradását (mondván, hogy bizonyára csak anyagi okokból lenne megszüntetve) - és a nyomásgyakorlás hatására elérték, hogy a naptári év végéig a szülészet tovább működhet.

Nézzük meg azonban az érem másik oldalát is! A megszüntetést kiváltó okok között a pénzügyi hiányon kívül ott szerepelt az is, hogy az ottani szülészeten egyszerűen kevés az orvos. Köztudott, hogy egy orvos, vagy egészségügyi személyzet kezében minden szülés alkalmával legalább két élet van. Egy-egy hibás döntés vagy rossz művelet “eredménye” emiatt dupla tragédia lehet, ráadásul nem is betegség, hanem egy örömmel teli, várva várt pillanat változhat át nagyon gyorsan tragédiába. A szakemberek jól tudják, hogy a szülés folyamatának bármely pillanatában előfordulhatnak megoldásra váró komplikációk, melyeket úgy kell legyőzni, hogy a végkifejlet pozitív legyen.

Amikor tehát arról hallani, hogy egy ilyen fontos helyen kevés a személyzet, és az orvosoknak erőn felül kell ügyeleteket vállalniuk, el kell tehát gondolkodni: megéri-e minden áron fenntartani ezt a veszélyes állapotot? Életekről van ugyanis szó! Vajon az anyukák helyében szívesen feküdnénk-e be szülni egy olyan kórházba, ahol az orvosok állandó túlterheltségre panaszkodnak, ahol nem tudnak megfelelően koncentrálni a feladataikra? Mindenki számára világos, hogy egy ilyen feszült környezetben nagyobb a hibázás lehetősége, ami rendkívül negatív következményekkel járhat.
A téma egy másik megdöbbentő adatot is a napvilágra hozott: a svidníki szülészeten még a 400-at sem érte el az egy év alatt levezetett szülések száma. Aki egy kicsit is ért ehhez a szakmához, nagyon jól tudja, hogy egy szülésznek milyen fontos rendszeresen gyakorolnia a szakmáját, és nem pedig csak időközönként dolgozni “élesben”. Az elvárt jó döntések meghozatalához bizony arra van szükség, hogy az orvos napról napra többször is lehetőséget kapjon a szakmában előforduló különböző helyzetek, mozdulatok, megoldások keresésére. Szakemberek tudják, hogy ha egy kórházban nem éri el a szülések száma évente még a 400-at sem, ott minden szülés egy hatalmas veszélyforrást rejt magában.

Úgy gondolom, hogy az a “jó” hír, amivel most egyes Svidník környéki politikusok fényezik magukat, a valóságban egy rossz hír, hiszen a jövőben a nem megfelelő körülmények miatt akár több anyuka és gyermek kerülhet veszélybe. Ez a helyzet mutatja meg talán a legjobban, hogy politikusoknak önös érdeket követve sem lenne szabad hazardírozni emberek életével, a politikának nem lenne szabad nyomást gyakorolni a szakmai megoldásokra. Remélem, hogy nem fog megtörténni a legrosszabb, és a kialakult helyzet miatt senki sem károsodik majd - ám a svidníki szülészeten az orvoshiány és az évenkénti rendkívül kevés szülés levezetése komolyan veszélyezteti (szinte lehetetlenné teszi) a színvonalas szakmai munkát.

Remélem, hogy a fentiekkel sikerült érzékeltetnem: milyen rossz is az, ha a politikai mindig és minden áron bele akar szólni szakmai dolgokba - főleg az egészségügy területén. A svidníki szülészet példája megmutathatja bárki számára, hogy egy szakmaiatlan, politikai döntés akár vissza is üthet - éppen azok ellen, akik érdekében felelős döntéseket kellett volna hozniuk. Az egészségügyben a legértékesebb ugyanis mindig a betegek, páciensek élete, és mindenki annak szurkol, hogy egy szülészeten a picik egészségesen, gondok nélkül jöjjenek a világra. Ez a legfontosabb érték, nem pedig a fölösleges politikai “sikerek” hajszolása. Mindenkinek szem előtt kéne tartania ezeket az alapvető igazságokat!

&nabp;
 
 
&nabp;