Feri nem ment választani... Már nagyon megbánta...

  Feri egy átlagos szlovákiai magyar, aki elgondolkodott, vegyen-e részt a parlamenti választásokon, végül úgy döntött: részt vesz. Eljött a szombat, március 5. Feri felkelt kinézett az ablakon, esett az eső, a szél is tépázta a fákat, nem volt kedve kimozdulni, nem ment el választani. Ráadásul pár ismerőse, azt mondogatta „mindegy, hogy részt veszel-e a választásokon, egy kutya ki, melyik párt kerül oda…”. Végül Ferinek is mindegy volt, nem ment választani, hagyta, hogy mások döntsenek helyette. 

Másnap vasárnap kihirdették az eredményeket: a Smer hatalmas többséggel nyert és még maga mellé vette a szlovák nacionalista pártot, az SNS-t is. Feri nem is sejtette, hogy azzal, hogy nem ment el szavazni, végül is a Smert támogatta. De Feri 2 barátja sem járt sokkal jobban, hiszen ők nem a Hidra, hanem másik magyar pártokra szavaztak, akik végül nem kerültek a parlamentbe és ismét elveszett sok magyar szavazat, ami szintén a Smernek jelentett újabb képviselői mandátumokat. Ugyanis a szlovák választási rendszer értelmében a nem szavazó és az elveszett tördelék-szavazat is a győztest, a Smert erősítette. De Ferit ekkor még különösebben nem zavarta ez, hiszen „mindegy ki van ott”.
Aztán eltelt fél év, Feri kórházi kezelésre szorult. Rossz állapotú, zsúfolásig megtelt váróterem fogadta. Az orvosok, nővérek túlterheltek voltak, nem tudtak kellőképpen foglalkozni a betegekkel. A patikában, méregdrága gyógyszereket kellett vásárolnia... Feri ekkor igazságtalanságot érzett, felháborodott az egészségügy ilyen rossz állapotán.... Kérdezte magában: nem működhetne jobban az egészségügy?
Hazafelé menet Feri találkozott az egyik fiatal barátjával, aki elmondta, hogy sajnos külföldön fog keresni munkát, mert itthon képtelen találni... Ferit, természetesen, ez is zavarta, jogosan... Vajon miért nincs több munkahely térségünkben? Miért kell kivándorolnia több barátjának, rokonának is? Talán lehetne ezt jobban is csinálni?! - morfondírozott Feri....
A nap végén meglátogatta nagyszüleit, akik éppen az alacsony nyugdíjaikról panaszkodtak. Feri megsajnálta őket. Vajon miért nem kaphatnak tisztességesebb nyugdíjat nagyszülei, akik több évtizedet ledolgoztak? Talán lehetne másképpen is...?! - kérdezte magában.
Egy nap Feri elhatározta, hogy vállalkozást alapít. Ám egy csomó adminisztratív követelménnyel, majd adó teherrel szembesült, s rádöbbent: az állam itt nem segít, inkább akadályoz. Vajon nem működhetne ez másképpen, jobban?! 
És Feri akkor már feltette a kérdést: nem kellett volna mégis elmennem választani? Meglehet, szavazatommal hozzájárultam volna, hogy másképp legyen? Talán a Hidra kellett volna szavaznom, hiszen a szakértők szerint is az egyik legjobb választási programjuk volt. Feri már egyre inkább hajlott afelé, hogy mégis csak megért volna 15 percet a szombati napomból a szavazás. Így a HÍD kormányra kerülését segíthettem volna, a Smer-SNS helyett. De akkor neki még „mindegy” volt. Most már Ő is érzi, hogy NEM MINDEGY!
Szerencsére Ferinek akkora mázlija volt, hogy vissza tudott ugrani az időben és elment választani, a Hidra adta szavazatát és az egyik karikáját a 6-osra Bastrnák Tiborra. Feri nem csak, hogy elment, hanem szólt az összes barátjának is, hiszen Ő már saját bőrén tapasztalta, hogy nem mindegy, minden szavazat számít! Hála neki és sok-sok embernek, aki a józan észt választotta, a HÍD kormányra került. Eltelt fél év és Feri örül. Nem, nincs kolbászból most sem a kerítés, nem tökéletes minden, de érezhetők a pozitív változások. Jobban működik az egészségügy, emelkedtek a nyugdíjak, nőtt az életszínvonal, új munkahelyek jöttek létre ...
S mindez ott kezdődött, hogy Feri március 5-én fogta magát és barátaival, barátnőivel elment választani. A Hidra szavazott és a 6-os Bastrnák Tibort is karikázta. Hiszen Feri is a szerelemben és a barátságban a szívére hallgat, de a politikában az eszére!
                                     
 Kérek mindenkit osszuk meg Feri történetét ismerőseinkkel is. Mondjuk el nekik is, hogy nem mindegy!
&nabp;
 
 
&nabp;