Mi következhet?
 
 
A parlamenti  választásokon a nép döntött, … és ez a döntés szerencsétlen helyzetbe hozta az országot. A nép leválthatatlan - így most a politikusoknak kell okosan és felelősségteljesen lépniük, hogy a lehető legjobb forgatókönyvet találják meg a mostani patthelyzetben. 
A helyzet tragikumát csak fokozza, hogy Kotlebáék is parlamenti párt lettek, ám nem csak erre fogunk emlékezni majd évek, évtizedek múlva. Sokkal inkább arra, hogy szinte lehetetlen egy igazán jó kormány összerakása: sajnos minden eddiginél több kompromisszumra van szükség ahhoz, hogy működőképes kormánya legyen az országnak. Persze egyik lehetőségként itt lebeg egy rövidesen kiírandó előrehozott választások lehetősége, ám ez csak azon pártok önös érdeke lehet, akik most nem jutottak be a parlamentbe. A felelős politikusok viszont nagyon jól tudják, hogy most nem ez az ország érdeke, hiszen 2016 júliusától Szlovákia lesz az EU soros elnöke. Ráadásul a most következő ún. “programozási időszak” az utolsó olyan, amikor uniós forrásokat tudunk meríteni a fejlesztések, befektetések számára. Emiatt minden kormányválság és minden belső gyengeség, probléma akár számszerűsíthető eurómilliókkal károsíthatja meg az országot. Az ingatag kormány vagy az előrehozott választások azt eredményeznék, hogy kevesebb anyagi forrás érkezik Szlovákiába, és lelassul a gazdasági fejlődés is. Ez viszont semmiképp nem lehet az itt élő emberek érdeke.
A Híd egyértelműen jobboldali kormány létrejöttéért harcolt, ami a mostani helyzetben legalább hat párt összefogásával volt csak lehetséges. Ugyanakkor az SNS nélkül nem tud megalakulni sem jobb, sem baloldali kormány. Egy esetleges jobboldali kormányban a SaS, az OĽANO-NOVA, az SNS, a Híd és a Sieť törékeny 76:74-es többséget szerezne, így a Boris Kollár-féle Sme rodina külső támogatására is szükség lenne a kényelmes többséghez. Ez persze egy tényleges program nélküli politikai kalandor esetében egyáltalán nem lenne stabil megoldás… Most pedig, hogy ezt az SNS elutasította, összesen csak 72 ingatag mandátuma van a jobboldalnak.
A másik lehetőség a Smer-SNS-SAS hármaskoalíció, vagy Smer-SNS-Híd-Sieť négyes, esetleg egy Smer-SAS-Híd és lehet még a bizar lehetőségekkel játszani, de a kártyát mások osztják.
Nem könnyű tehát most a felelős politikusok dolga. Egyrészt helyzetbe kéne hozni az országot az EU soros elnöksége előtt - tehát el kell kerülni az előrehozott választásokat, ugyanakkor lehetőség szerint a lehető legstabilabb, és főleg működőképes kormányt kellene alakítani. Ha ez sikerülne, és az ország elindulna egy jobb jövő felé, úgy a következő választások már nem ilyen bizarr eredményt hoznának. Reméljük, hogy közös, jól felfogott érdekünkben pragmatikus és felelősségteljes döntés születik majd, és Szlovákia stabil kormánnyal vághat neki a következő négy évnek.
Persze hallom azok büszke hangját, akik most minket kritizálnak, és büszkék arra, hogy nem minket választottak, pedig ezt a helyzetet nem mi okoztuk…. Elgondolkodnak e vajon azon, ha nincs kidobva újra százezer magyar szavazat, akkor most a Smer jóval gyengébb, hiszen most az Ö elveszett szavazatuk is a Smert erősítette leginkább, kb. 3-5 plusz mandátummal?! Vagy, ha nem hisznek a hamis propagandának és szavazatukkal a Hidat erősítették volna, most lehetne stabil jobboldali kormány!!! Persze a gíbicnek semmi sem drága és minden felelősség nélkül okoskodni a legkönnyebb. 
Én tudom, hogy csak akkor leszünk egy kormány része, ha programunkból az itt élők javára  gazdasági, szociális és kisebbségi, valamint korrupció- ellenes intézkedéseket tudunk garantálni! Utána pedig meglátjuk, hogy a tetteket, vagy az okoskodást választják e az itt élők. 
 
&nabp;
 
 
&nabp;