Orvoshiány

 

 

Bár a napi sajtó nem kezeli központi hírként, ám sajnálatosan a nővérhiány mellett életünk egyik meghatározó jelenségévé vált az utóbbi évekre jellemző orvoshiány is. Sokan tapasztalhatták már meg (akár a saját bőrükön is), hogy egyes járásokban hiányoznak a szakorvosok - így nem csoda, hogy már-már végeláthatatlan várólisták alakultak ki a szakrendelőkben. Ezzel párhuzamosan egy másik veszélyes jelenség is észrevehető: az utóbbi években aggasztóan magas lett a körzeti orvosok, gyermekorvosok átlagéletkora, a megüresedett helyekre a fenntartók gyakran nem találnak megfelelő pótlást. Emiatt egy-egy orvosnak több községben is el kell látnia a körzeti orvosi teendőket, ami nyilvánvalóan megnehezíti munkájukat. A megfelelő számú orvosok hiánya tehát a polgárok mindennapjaiban is érződik.

Több szempontból is lehet elemezni a kialakult helyzetet, lehet filozofálni bizonyos tényekről, számokról. Objektívan viszont beláthatjuk, hogy az orvoshiány egyik fő oka a demográfia alakulása, illetve az a tény, hogy a társadalmi változások miatt az orvosi pálya már korántsem olyan attraktív a pályaválasztók körében mint 20-30-40 évvel ezelőtt volt. Ezt a jelenséget nem csak az alacsony orvos-fizetések okozzák - a fizetések egyrészt az elmúlt években az orvosi intézményrendszer több részében is megfelelő módon emelkedtek, ám némely más részen továbbra is stagnálás tapasztalható.
Az orvoshiány kérdése azért került ismét a látóterembe, mert sikerült elintéznem, hogy Párkányban és Királyhelmecen továbbra is biztosan (kötelezően) működjön az orvosi elsősegély-szolgálat. A törvény eddig is megengedte, hogy megfelelő érdeklődés és orvoslétszám esetén működhet ügyelet, ám a miniszterrel és a minisztériumi tisztségviselőkkel folytatott többhónapos intenzív kommunikációm hatására most már mindkét helyen kötelező érvénnyel működnek majd. Ehhez természetesen jelentősen hozzájárult az is, hogy a Híd a kormány egyik meghatározó ereje, hiszen kormányon kívülről ugyanez az eredmény nehezen lett volna elérhető!

Miért is kapcsolom össze az ügyeletekről szóló pozitív hírt az általános orvoshiány kérdésével? Több helyen is tapasztaltam már, hogy az orvoshiány problémáját a megfelelő helyzetismeret hiánya miatt, esetleg naivitásból, vagy akár önző politikai érdekből egyre többen próbálják meglovagolni, a polgárok érdekeire hivatkozva próbálnak meg politikai jópontokat gyűjteni.
Természetes, hogy a szakminiszter és munkatársai is minnél több helyen szeretnének megfelelő létszámú orvost látni (hogy rövidebbek legyenek a várólisták, és magasabb színvonalú legyen az ellátás), így a két ügyelet kérdésében szükséges volt őket arról meggyőzni, hogy az orvoshiány nem fog visszaütni, és a helyiek igenis meg tudják majd szervezni az orvosi elsősegély-szolgálatot. Amennyiben ugyanis (kevés orvos esetén) egy-egy orvos túlságosan gyakran kerülne majd szolgálatba, másnap a “rendes” munkáját csak kevésbé jól tudná ellátni. Remélem tehát, hogy a betegek érdekében sikerül jól megszervezni az ügyeletet az említett városokban nemcsak a jelenben, hanem a jövőben is. Ez az a kérdés, amit sosem lenne szabad senkinek önző politikai célokra használnia, hiszen bizonyára nem az a betegek érdeke. Sajnos látnunk kell, hogy a jelenlegi demográfiai hullám miatt orvoshiány van, és bár bizakodunk a helyzet változásában, az nem egyik napról a másikra történik majd. Ezért van szükség a betegek, a polgárok korrekt tájékoztatására arról, hogy mik a lehetőségek a konkrét helyzetben, hiszen ez a lakosok érdeke. Azért fontos inkább tárgyalni, mint a lakosokat ijesztgetni, és hangzatos sajtótájékoztatókat tartani.


Örülök, hogy igyekezetemet siker koronázta, de azzal is tisztában vagyok, hogy a siker teljessé csak akkor válik, ha az illetékeseknek sikerül azt megszervezniük, és lesz elég orvos, aki ellátja az ügyeletet. Ez lenne az igazi pozitív csattanó, ez lenne a közös érdek legjobb kinyilvánulási formája.

&nabp;
 
 
&nabp;